Quantitative Aptitude Practice Question and Answer

Q: 1 If the true discount on sum due 2 years hence at 14% per annum be Rs. 168, the sum due is ? 753 2

  • 1
    Rs.948
    Correct
    Incorrect
  • 2
    Rs.876
    Correct
    Incorrect
  • 3
    Rs.768
    Correct
    Incorrect
  • 4
    Rs.658
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 3. "Rs.768"
Explanation :

Answer: C) Rs.768 Explanation: P.W. = 100×T.DR×T = 100×16814×2 = 600. Sum = (P.W. + T.D.) = Rs. (600 + 168) = Rs. 768.

Q: 2 A milkman has 20 liters of milk. If he mixes 5 liters of water, which is freely available, in 20 liters of pure milk. If the cost of pure milk is Rs. 18 per litre, then the profit of the milkman, when he sells all the mixture at  cost price, is: 278 0

  • 1
    20%
    Correct
    Incorrect
  • 2
    25%
    Correct
    Incorrect
  • 3
    33.33%
    Correct
    Incorrect
  • 4
    18%
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 2. "25%"
Explanation :

Answer: B) 25% Explanation: When the water is freely available and all the water is sold at the price of the milk, then the water gives the profit on the cost of 20 litres of milk.     Since,    the profit % = ProfitCostPricex100 Therefore, profit percentage = 520x100  = 25%

  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 3. "118.08L"
Explanation :

Answer: C) 118.08L Explanation: The amount of petrol left after 4 operations   = 200 × 1-402004   = 200 × 454   = 200 × 256625   = 81.92 litres   Hence the amount of kerosene = 200 - 81.92 = 118. 08 litres

  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 1. "1.25 kg"
Explanation :

Answer: A) 1.25 kg Explanation: Let the initial amount of honey in the jar was k, then    512 = k1 - 154 or  512 = k454   => k = 512 × 625256  => k = 1250    Hence initially the honey in the jar = 1.25 kg

Q: 5 From a container of wine, a thief has stolen 15 litres of wine and replaced it with same quantity of water. He again repeated the same process. Thus, in three attempts the ratio of wine and water became 343 : 169. The initial amount of wine in the container was: 238 0

  • 1
    75 litres
    Correct
    Incorrect
  • 2
    100 litres
    Correct
    Incorrect
  • 3
    150 litres
    Correct
    Incorrect
  • 4
    120 litres
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 4. "120 litres"
Explanation :

Answer: D) 120 litres Explanation: wine(left)wine(added) = 343169   It means  wine(left)wine(initial amount) = 343512    (since 343 + 169 = 512)    Thus,  343x = 512x1 - 15k3    343512 = 783 = 1 - 15k3    1-15k=78=1-18    Thus the initial amount of wine was 120 liters.

Q: 6 5 men and 4 women are to be seated in a row so that the women occupy the even places . How many such arrangements are possible? 134 0

  • 1
    2880
    Correct
    Incorrect
  • 2
    1440
    Correct
    Incorrect
  • 3
    720
    Correct
    Incorrect
  • 4
    2020
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 1. "2880"
Explanation :

Answer: A) 2880 Explanation: There are total 9 places out of which 4 are even and rest 5 places are odd.   4 women can be arranged at 4 even places in 4! ways.   and 5 men can be placed in remaining 5 places in 5! ways.   Hence, the required number of permutations  = 4! x 5! = 24 x 120 = 2880

Q: 7 How many 7 digit numbers can be formed using the digits 1, 2, 0, 2, 4, 2, 4? 79 0

  • 1
    120
    Correct
    Incorrect
  • 2
    360
    Correct
    Incorrect
  • 3
    240
    Correct
    Incorrect
  • 4
    424
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 2. "360"
Explanation :

Answer: B) 360 Explanation: There are 7 digits 1, 2, 0, 2, 4, 2, 4 in which 2 occurs 3 times, 4 occurs 2 times.    Number of 7 digit numbers = 7!3!×2! = 420   But out of these 420 numbers, there are some numbers which begin with '0' and they are not 7-digit numbers. The number of such numbers beginning with '0'.   =6!3!×2! = 60   Hence the required number of 7 digits numbers = 420 - 60 = 360

Q: 8 A Committee of 5 persons is to be formed from a group of 6 gentlemen and 4 ladies. In how many ways can this be done if the committee is to be included atleast one lady? 81 0

  • 1
    123
    Correct
    Incorrect
  • 2
    113
    Correct
    Incorrect
  • 3
    246
    Correct
    Incorrect
  • 4
    945
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 3. "246"
Explanation :

Answer: C) 246 Explanation: A Committee of 5 persons is to be formed from 6 gentlemen and 4 ladies by taking.    (i) 1 lady out of 4 and 4 gentlemen out of 6  (ii) 2 ladies out of 4 and 3 gentlemen out of 6  (iii) 3 ladies out of 4 and 2 gentlemen out of 6  (iv) 4 ladies out of 4 and 1 gentlemen out of 6    In case I the number of ways = C14×C46 = 4 x 15 = 60  In case II the number of ways = C24×C36 = 6 x 20 = 120  In case III the number of ways = C34×C26 = 4 x 15 = 60 In case IV the number of ways = C44×C16 = 1 x 6 = 6    Hence, the required number of ways = 60 + 120 + 60 + 6 = 246

      Report Error : If the true discount on sum due 2 years hence at 14% per annum be Rs. 168, the sum due is ?

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : A milkman has 20 liters of milk. If he mixes 5 liters of water, which is freely available, in 20 liters of pure milk. If the cost of pure milk is Rs. 18 per litre, then the profit of the milkman, when he sells all the mixture at  cost price, is:

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : From a tank of petrol, which contains 200 litres of petrol, the seller replaces each time with kerosene when he sells 40 litres of petrol(or its mixture). Everytime he sells out only 40 litres of petrol(pure or impure). After replacing the petrol with kerosen 4th time, the total amount of kerosene in the mixture is

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : A jar was full with honey. A person used to draw out 20% of the honey from the jar and replaced it with sugar solution. He has repeated the same process 4 times and thus there was only 512 gm of honey left in the jar, the rest part of the jar was filled with the sugar solution. The initial amount of honey in the jar was:

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : From a container of wine, a thief has stolen 15 litres of wine and replaced it with same quantity of water. He again repeated the same process. Thus, in three attempts the ratio of wine and water became 343 : 169. The initial amount of wine in the container was:

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : 5 men and 4 women are to be seated in a row so that the women occupy the even places . How many such arrangements are possible?

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : How many 7 digit numbers can be formed using the digits 1, 2, 0, 2, 4, 2, 4?

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : A Committee of 5 persons is to be formed from a group of 6 gentlemen and 4 ladies. In how many ways can this be done if the committee is to be included atleast one lady?

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully