Practice Question and Answer

Q: 1 Left-handed persons suffer more frequently than do right-handed persons from certain immune disorders, such as allergies. Left-handers tend to have an advantage over the right-handed majority, however, on tasks controlled by the right hemisphere of the brain, and mathematical reasoning is strongly under the influence of the right hemisphere in most people. If the information above is true, it best supports which of the following hypotheses? 358 0

  • 1
    Most people who suffer from allergies or other such immune disorders are left-handed rather than right-handed.
    Correct
    Incorrect
  • 2
    Most left-handed mathematicians suffer from some kind of allergy.
    Correct
    Incorrect
  • 3
    There are proportionally more left-handers among people whose ability to reason mathematically is above average than there are among people with poor mathematical reasoning ability.
    Correct
    Incorrect
  • 4
    If a left-handed person suffers from an allergy, that person will probably be good at mathematics.
    Correct
    Incorrect
  • 5
    There are proportionally more people who suffer from immune disorders such as allergies than there are people who are left-handed or people whose mathematical reasoning ability is unusually good.
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 3. "There are proportionally more left-handers among people whose ability to reason mathematically is above average than there are among people with poor mathematical reasoning ability."
Explanation :

Q: 2 It is unfortunate for a country, specially for the poor and women, that whenever any kind of disincentive – even of the mildest nature such as debarring a person with more than two children from contesting any local body election – is introduced to promote family planning, there are always some activists and organizations who unnecessarily oppose the measures without realizing that the voluntary family planning programmes area miserable flop as clearly highlighted by the national family health surveys. Which of the following if true would strengthen the author’s contention? 921 0

  • 1
    Percentage of rural women voluntarily seeking family planning services in government health centre facilities has drastically come down over the last decade.
    Correct
    Incorrect
  • 2
    One child policy on China, where employees with more than one child are discriminated against, has been very effective in controlling their population.
    Correct
    Incorrect
  • 3
    ) Activists and organization which seem to advocate civil rights issues typically have their own vested interests and hidden agendas.
    Correct
    Incorrect
  • 4
    Punitive measures are the best deterrents for refraining people from committing deeds which adversely affect the society at large
    Correct
    Incorrect
  • 5
    None of these
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 2. "One child policy on China, where employees with more than one child are discriminated against, has been very effective in controlling their population."
Explanation :

Q: 3 Eating beets significantly lowers the risk of cancer, according to an article in a nutritional magazine. The article refers to a study that found that people who consumed one or more beets per day were half as likely to be diagnosed with the disease as people who did not. Which of the following, if true, most weakens the argument in the magazine article? 2483 0

  • 1
    Another study found that people who consumed one tablespoon of flax seed oil per day were more than four times less likely to be diagnosed with cancer
    Correct
    Incorrect
  • 2
    Participants in the study reported consuming no vegetables other than beets.
    Correct
    Incorrect
  • 3
    In another experiment, cancer patients who ate one or more beets per day were no more likely to recover than those who ate no beets.
    Correct
    Incorrect
  • 4
    The participants in the study who ate beets were more likely to exercise regularly than those who did not eat beets.
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 4. "The participants in the study who ate beets were more likely to exercise regularly than those who did not eat beets."
Explanation :

Q: 4 Insurance Company X is considering issuing a new policy to cover services required by elderly people who suffer from diseases that afflict the elderly. Premiums for the policy must be low enough to attract customers; therefore, Company X is concerned that the income from the policies would not be sufficient to pay for the claims that would be made. Which of the following strategies would be most likely to minimize Company X's losses on the policies? 98 0

  • 1
    Attracting middle-aged customers unlikely to submit claims for benefits for many years.
    Correct
    Incorrect
  • 2
    Insuring only those individuals who did not suffer any serious diseases as children.
    Correct
    Incorrect
  • 3
    Including a greater number of services in the policy than are included in other policies of lower cost.
    Correct
    Incorrect
  • 4
    Insuring only those individuals who were rejected by other companies for similar policies.
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 1. "Attracting middle-aged customers unlikely to submit claims for benefits for many years."
Explanation :

Q: 5 Ashok started from his home to the bus stop before 15 min. then the time. He takes 10 min. to reach to the bus stop. He reached bus stop at 8.40 hours. Generally at what time he stats for the bus stop? 119 0

  • 1
    8:40
    Correct
    Incorrect
  • 2
    8:35
    Correct
    Incorrect
  • 3
    8:45
    Correct
    Incorrect
  • 4
    8:55
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 3. "8:45"
Explanation :

Q: 6 The chairman entered in the Assembly Hall at 10 min. before 12.30 hours to conduct the interview. The chairman was 20 min. earlier than the managing director. The chairman was 30 min. late as per the time fixed. What was the time fixed for interview? 111 0

  • 1
    12:50
    Correct
    Incorrect
  • 2
    12:10
    Correct
    Incorrect
  • 3
    12:40
    Correct
    Incorrect
  • 4
    12:00
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 2. "12:10"
Explanation :

Q: 7 If it was Friday on 3rd date of a month, then which day would come on the 4th day after 21st date of that month? 86 0

  • 1
    Tuesday
    Correct
    Incorrect
  • 2
    Monday
    Correct
    Incorrect
  • 3
    Thursday
    Correct
    Incorrect
  • 4
    Sunday
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 3. "Thursday"
Explanation :

Q: 8 If the 5th date of month comes after 2 days from Tuesday, then which would be the day on the day before 19th of that month? 80 0

  • 1
    Monday
    Correct
    Incorrect
  • 2
    Wednesday
    Correct
    Incorrect
  • 3
    Thursday
    Correct
    Incorrect
  • 4
    Sunday
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 2. "Wednesday"
Explanation :

      Report Error : Left-handed persons suffer more frequently than do right-handed persons from certain immune disorders, such as allergies. Left-handers tend to have an advantage over the right-handed majority, however, on tasks controlled by the right hemisphere of the brain, and mathematical reasoning is strongly under the influence of the right hemisphere in most people. If the information above is true, it best supports which of the following hypotheses?

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : It is unfortunate for a country, specially for the poor and women, that whenever any kind of disincentive – even of the mildest nature such as debarring a person with more than two children from contesting any local body election – is introduced to promote family planning, there are always some activists and organizations who unnecessarily oppose the measures without realizing that the voluntary family planning programmes area miserable flop as clearly highlighted by the national family health surveys. Which of the following if true would strengthen the author’s contention?

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : Eating beets significantly lowers the risk of cancer, according to an article in a nutritional magazine. The article refers to a study that found that people who consumed one or more beets per day were half as likely to be diagnosed with the disease as people who did not. Which of the following, if true, most weakens the argument in the magazine article?

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : Insurance Company X is considering issuing a new policy to cover services required by elderly people who suffer from diseases that afflict the elderly. Premiums for the policy must be low enough to attract customers; therefore, Company X is concerned that the income from the policies would not be sufficient to pay for the claims that would be made. Which of the following strategies would be most likely to minimize Company X's losses on the policies?

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : Ashok started from his home to the bus stop before 15 min. then the time. He takes 10 min. to reach to the bus stop. He reached bus stop at 8.40 hours. Generally at what time he stats for the bus stop?

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : The chairman entered in the Assembly Hall at 10 min. before 12.30 hours to conduct the interview. The chairman was 20 min. earlier than the managing director. The chairman was 30 min. late as per the time fixed. What was the time fixed for interview?

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : If it was Friday on 3rd date of a month, then which day would come on the 4th day after 21st date of that month?

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : If the 5th date of month comes after 2 days from Tuesday, then which would be the day on the day before 19th of that month?

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully