A quantitative aptitude test is a systematic means of testing a job candidate's abilities to perform specific tasks and react to a range of different situations.
Practice quantitative aptitude questions with answers to solve aptitude-based problems asked in competitive exams. Quantitative aptitude questions are asked in SSC, Bank Exams, UPS Exams, RPSC Exams, Railways Exams, IAS, RAS and in approx all the Competitive exams. Keep up to date with quantitative aptitude problems with us.
Recently Added Articles in Quantitative Aptitude
Most Popular Articles
Recently Added Questions in Quantitative Aptitude
Q: If the true discount on sum due 2 years hence at 14% per annum be Rs. 168, the sum due is ? 753 25b5cc723e4d2b4197774f6a4
Answer : 3. "Rs.768"
Answer: C) Rs.768 Explanation: P.W. = 100×T.DR×T = 100×16814×2 = 600. Sum = (P.W. + T.D.) = Rs. (600 + 168) = Rs. 768.
Q: From a tank of petrol, which contains 200 litres of petrol, the seller replaces each time with kerosene when he sells 40 litres of petrol(or its mixture). Everytime he sells out only 40 litres of petrol(pure or impure). After replacing the petrol with kerosen 4th time, the total amount of kerosene in the mixture is 2.2K 05b5cc7d7e4d2b4197775151a
- 4None of thesefalseCorrectIncorrect
Answer : 3. "118.08L"
Answer: C) 118.08L Explanation: The amount of petrol left after 4 operations = 200 × 1-402004 = 200 × 454 = 200 × 256625 = 81.92 litres Hence the amount of kerosene = 200 - 81.92 = 118. 08 litres
Q: A milkman has 20 liters of milk. If he mixes 5 liters of water, which is freely available, in 20 liters of pure milk. If the cost of pure milk is Rs. 18 per litre, then the profit of the milkman, when he sells all the mixture at cost price, is: 278 05b5cc7d7e4d2b4197775151f
Answer : 2. "25%"
Answer: B) 25% Explanation: When the water is freely available and all the water is sold at the price of the milk, then the water gives the profit on the cost of 20 litres of milk. Since, the profit % = ProfitCostPricex100 Therefore, profit percentage = 520x100 = 25%
Q: A jar was full with honey. A person used to draw out 20% of the honey from the jar and replaced it with sugar solution. He has repeated the same process 4 times and thus there was only 512 gm of honey left in the jar, the rest part of the jar was filled with the sugar solution. The initial amount of honey in the jar was: 707 05b5cc7d7e4d2b41977751515
- 11.25 kgtrueCorrectIncorrect
- 21 kgfalseCorrectIncorrect
- 31.5 kgfalseCorrectIncorrect
- 4None of thesefalseCorrectIncorrect
Answer : 1. "1.25 kg"
Answer: A) 1.25 kg Explanation: Let the initial amount of honey in the jar was k, then 512 = k1 - 154 or 512 = k454 => k = 512 × 625256 => k = 1250 Hence initially the honey in the jar = 1.25 kg
Q: From a container of wine, a thief has stolen 15 litres of wine and replaced it with same quantity of water. He again repeated the same process. Thus, in three attempts the ratio of wine and water became 343 : 169. The initial amount of wine in the container was: 238 05b5cc7d7e4d2b41977751510
- 175 litresfalseCorrectIncorrect
- 2100 litresfalseCorrectIncorrect
- 3150 litresfalseCorrectIncorrect
- 4120 litrestrueCorrectIncorrect
Answer : 4. "120 litres"
Answer: D) 120 litres Explanation: wine(left)wine(added) = 343169 It means wine(left)wine(initial amount) = 343512 (since 343 + 169 = 512) Thus, 343x = 512x1 - 15k3 343512 = 783 = 1 - 15k3 1-15k=78=1-18 Thus the initial amount of wine was 120 liters.
Q: 5 men and 4 women are to be seated in a row so that the women occupy the even places . How many such arrangements are possible? 134 05b5cc7d1e4d2b4197775129f
Answer : 1. "2880"
Answer: A) 2880 Explanation: There are total 9 places out of which 4 are even and rest 5 places are odd. 4 women can be arranged at 4 even places in 4! ways. and 5 men can be placed in remaining 5 places in 5! ways. Hence, the required number of permutations = 4! x 5! = 24 x 120 = 2880