Important Maths Questions for SSC CGL Exam

Vikram SinghLast year 213.4K Views Join Examsbookapp store google play
Important Maths Questions

SSC free paper question and answer, SSC Tier-1,2,3 Combined Graduate Level(Tier-I) Examination, 2013,Ministries/Deptt. of Govt. of India written examination on 14.04.2013 & 21.04.2013 Staff selection commission recruitment procedure written test examination pattern and Scheme of the examination for combined graduate level examination(Tier1,II and III)SSC stands for staff selection commission upcoming recruitment examination and test pattern SSC previous year model written test examination question paper and answer Previous question paper with solution, SSC written examination detailed analysis and detailed selection procedure and test pattern for upcoming recruitment exam Staff selection commission recruitment procedure written test examination pattern and Scheme of the examination for combined graduate level examination(Tier1,II and III). SSC Combined Graduate Level Examination (Tier-I)-2013 Model Test Paper of Numerical Aptitude – Questions and explanations. 

एसएससी सीजीएल परीक्षा के लिए महत्वपूर्ण गणित के प्रश्न

आप SSC CGL परीक्षा के लिए गणित के प्रश्नों की सहायता से आसानी से अतिरिक्त अंक प्राप्त कर सकते हैं।गणित अनुभाग में परीक्षा में बेहतर परिणाम के लिए गणित के इन महत्वपूर्ण प्रश्नों के साथ अभ्यास करें। आपको पूर्ण जीके प्रश्नों के लिए 2022 के लिए जीके प्रश्न  भी देखना चाहिए। यहां संबंधित ब्लॉग  समय और दूरी और एसएससी सीजीएल परीक्षा के लिए लाभ और हानि के महत्वपूर्ण प्रश्न हैं।इसके अलावा, गणित के अधिक प्रश्न और उत्तर के लिए इन ब्लॉगों को पढ़ें:

इसके अलावा, गणित के अधिक प्रश्न और उत्तर के लिए इन ब्लॉगों को पढ़ें:

एसएससी सीजीएल परीक्षा के लिए महत्वपूर्ण गणित के प्रश्न


1.   2 संख्याओं का गुणनफल 1575 है और उनका भागफल 9/7 है। तो संख्याओं का योग है -

b.   78

c.   80

d.   90



Ans : Let the numbers be x and y .


We know   xy = 1575

And  x/y = 9/7

We know   xy/x/y = 1575/9/7

We know    y2  = 1225

We know  y = 35 and x = 45

We know   The sum of the numbers = 45+35

= 80 


2.   (81)3.6 * (9)2.7/ (81)4.2 * (3) का मान __ है

a.   3

b.   6

c.   9

d.   8.2



Ans : (81)3.6 * (9)2.7/(81)4.2 * (3) = (3)14.4 * (3)5.4/(3)16.8 * (3)


= 314.4+5.4-16.8-1

= 32

= 9 


3.  √6+√6+√6+… is equal to –

a. 2
b. 5
c. 4
d. 3



Ans : Let √6+√6+√6+…. be x.
We know x =√6+x
We know x2 = 6+x
We know x2 - x – 6 = 0
We know (x-3) (x+2) = 0
We know x = 3

4.   दो प्राकृत क्रमागत विषम संख्याओं के वर्गों का योग 394 होता है। संख्याओं का योग होता है -

a.   24

b.   32

c.   40

d.   28



Ans : Let the consecutive odd numbers be x and (x+2)


We know that x2 + (x + 2)2 = 394

We know   x2 + x2 + 4x + 4 = 394

We know   2 x2 +4x – 390 = 0

We know   x2 + 2x – 195 = 0

We know  (x +15) (x-13) = 0

We know   x = 13

We know    Required sum = 13 +15 =28 

 

5.   जब (6767 +67) को 68 से विभाजित किया जाता है, तो शेषफल होता है-

a.   1

b.   63

c.   66

d.   67



Ans:  (6767+ 67) = 67(6766 + 166)


As 66 is an even number

We know   6766 is an even number

We know   (6766 + 1) is perfectly divisible by (67 + 1)

i.e. 68

We know   The remainder = 66 


6.  एक भाग के योग में भाजक भागफल का 4 गुना और शेषफल का दोगुना है। यदि a और b क्रमशः भाजक और भाज्य हैं तो-

a.   4b-a2 /a  =3

b.   4b-2a /a2 =2

c.   (a+1)2 = 4b

d.   A(a+2)/b = 4



Ans : As  divisor is a, and dividend is b.


We know    Quotient = a/4

And Remainder = a/2

We know    b = a * a/4 + a/2

We know    4b = a2 + 2a

We know    a(a+2)/b = 4 


7.   यदि 738 A6A, 11 से विभाज्य है, तो A का मान है-

a.   6

b.   3

c.   9

d.   1



Ans :  As 738A6 A is divisible by 11.


We know    A + A + 3 = 6 + 8 + 7

We know    A = 9 



8.   3011 x 3012 से कौन-सा न्यूनतम धन पूर्णाक घटाया जाए कि शेषफल पूर्ण वर्ग हो?

a.   3009

b.   3010

c.   3011

d.   3012



Ans :  We know that 3011 * 3012 = 3011 (3011 + 1)


= (3011)2 + 3011

We know    Required least number = 3011 


9.   P,Q,R को एक काम ₹ 5750 में करने के लिए नियुक्त किया गया है। P तथा Q ने मिलकर 19/23 काम पूरा किया और Q तथा R ने मिलकर 8/23 काम पूरा किया। Q को कितने रूपये मिलेंगे ?

a.   2850

b.   3750

c.   2750

d.   1000



Ans :  Work done by Q = 19/23 + 8/23 – 1


4/23

We know   Wage of Q = 4/23 * 5750

= Rs. 1000 


10.  A एक काम को 24 दिनों में, B 32 दिनों में और C 64 दिनों में कर सकता है। सभी इसे एक साथ करना शुरू करते हैं, लेकिन A 6 दिनों के बाद काम छोड़ देता है और B काम पूरा होने से 6 दिन पहले छोड़ देता है। काम कितने दिनों तक चला?

a.   15

b.   20

c.   18

d.   30



Ans : Work done by A = 6/24 = ¼


Work done by B = (x-6)/32
(where x is no. of days in which work is competed)

We know that ¼ + x – 6/32 + x/64 = 1
We know 16 + 24 – 12 + x /64 = 1
We know 3x + 4 = 64
We know x = 60/3 = 20 days
 


Showing page 1 of 12

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Vikram Singh

    Providing knowledgable questions of Reasoning and Aptitude for the competitive exams.

    Read more articles

      Report Error: Important Maths Questions for SSC CGL Exam

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully