Average Questions in Hindi with Answers for Competitive Exams

3 months ago 7.9K Views
Average questions in Hindi

Here I am sharing selective average questions in Hindi with answers for competitive exams. Let's practice with these important average questions in Hindi to make you prepared for better results in exams. Try to solve these average questions in Hindi with answers yourself and score well in this topic.

Have you qustions in your mind that how to solve average problems? Click here and practice average problems with solutions. More practice in English visit on average questions and answers.

You can clear your doubts regarding average problems with solutions.

यहां मैं प्रतिस्पर्धी परीक्षाओं के लिए चुनिंदा औसत प्रश्न साझा कर रहा हूं। आइए परीक्षा में बेहतर परिणामों के लिए इन महत्वपूर्ण औसत हिंदी प्रश्नों के साथ अभ्यास करें। इन औसत हिंदी सवालों को हल करने का प्रयास करें और प्रतिस्पर्धी परीक्षाओं में बेहतर स्कोर करें।

Average Questions in Hindi with Answers:

1. निम्नलिखित संख्याओ का औसत कितना है ?

76,48,84,66,70,64

(A) 72

(B) 68

(C) 66

(D) 64


Ans .  B

2. प्रथम 9 अभाज्य संख्याओं का औसत कितना है ?

(A) 9

(B) 11

(C)

(D)


Ans .   D

3. 100 से कम सभी संख्याओं का औसत कितना है?

(A) 49

(B) 25

(C) 26

(D) 50


Ans .   D

4. चार क्रमागत समसंख्याओ का औसत 27 है. इनमे से सबसे बड़ी संख्या कोनसी है?

(A) 28

(B) 30

(C) 32

(D) 36


Ans .   B

5. A, B, C तथा D चार क्रमागत विषम संख्याये है जिनका औसत 42 है. B तथा D का गुणनफल कितना होगा? 

(A) 1860

(B) 1890

(C) 1845

(D) 1677


Ans .   C

6. 5 संख्याओं का योग 240 है. इनमे से पहली दो संख्याओं का औसत 30 है तथा अंतिम दो संख्याओं का औसत 70 है. तीसरी संख्या क्या है?

(A) 33

(B) 60

(C) 75

(D) निर्धारित नहीं किया जा सकता है 

(E) इनमें से कोई नहीं 


Ans .   E

7. 5 संख्याओं का औसत 65 है. इनमे से प्रथम दो संख्याओं का औसत 81 है तथा अंतिम दो संख्याओं का औसत 38 है. तीसरी संख्या क्या है?

(A) 63

(B) 87

(C) 99

(D) निर्धारित नहीं किया जा सकता है


Ans .  B

8. दो संख्याओ A तथा B का औसत 20, B तथा C का औसत 19 और C तथा A का औसत 21 है. A का मान कितना है?

(A) 24

(B) 22

(C) 20

(D) 18


Ans .   B

If you face any problem while solving Average Questions in Hindi, you can ask me in the comment section. For more Average Questions with answers in Hindi, Visit next page. 

Showing page 1 of 3

    Choose from these tabs.

    You may also like

      Report Error : Average Questions in Hindi with Answers for Competitive Exams

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully