English प्रश्न और उत्तर का अभ्यास करें
8 प्र: Choose the correct option changing the following sentence intoas sertive:
How childish your talks are!
1008 063987978c4d8690844a122cf
63987978c4d8690844a122cfHow childish your talks are!
- 1Your talks are childish.false
- 2Your talks should be childish.false
- 3Your talks are not childish.false
- 4Your talks are very childish.true
- उत्तर देखेंउत्तर छिपाएं
- Workspace
- SingleChoice
उत्तर : 4. "Your talks are very childish."
प्र: The main point is written in which part of an official or formal letter?
973 063987747c4d8690844a109f3
63987747c4d8690844a109f3- 1Post - scriptfalse
- 2Openingfalse
- 3Bodytrue
- 4Closingfalse
- उत्तर देखेंउत्तर छिपाएं
- Workspace
- SingleChoice
उत्तर : 3. "Body"
प्र: Choose the correct option:
In an official letter, you address the person you are writing to -
1077 0639876e6c0ba0122ec861250
639876e6c0ba0122ec861250In an official letter, you address the person you are writing to -
- 1as Sir/Madamtrue
- 2by his/her first namefalse
- 3as "Sir and Madam"false
- 4informallyfalse
- उत्तर देखेंउत्तर छिपाएं
- Workspace
- SingleChoice
उत्तर : 1. "as Sir/Madam"
प्र: In a formal letter what is the name given to the address and date at the top?
978 063987697d319b37ca1c1b68e
63987697d319b37ca1c1b68e- 1Startingfalse
- 2Closingfalse
- 3Bodyfalse
- 4Headingtrue
- उत्तर देखेंउत्तर छिपाएं
- Workspace
- SingleChoice
उत्तर : 4. "Heading"
प्र: ________ format is followed in writing business letters.
917 06398760fc0ba0122ec86035b
6398760fc0ba0122ec86035b- 1Semi blockfalse
- 2Modifiedfalse
- 3Semi modifiedfalse
- 4Blocktrue
- उत्तर देखेंउत्तर छिपाएं
- Workspace
- SingleChoice
उत्तर : 4. "Block"
प्र:Read the following passage and answer the questions that follow it. Each question has 4 options. Choose the correct option/answer for each question:
I worked for a brief while in a college in Delhi, and among my more uncomfortable memories is a language exercise, I gave a group of eight undergraduates: I asked them to imagine that they had already graduated and wanted them to write an application for a suitable job. Seven of the eight students wrote applications for the jobs of clerks. Even in one of the good universities, and in a college that had a reputation for its academic standards, the system has snuffed out all youthful ambition.
Choose the correct option:
"Snuffed out" in the passage means -
841 0639873c1c0ba0122ec85fdf9
639873c1c0ba0122ec85fdf9"Snuffed out" in the passage means -
- 1encouragedfalse
- 2killedtrue
- 3excitedfalse
- 4persuadedfalse
- उत्तर देखेंउत्तर छिपाएं
- Workspace
- SingleChoice
उत्तर : 2. "killed"
प्र:Read the following passage and answer the questions that follow it. Each question has 4 options. Choose the correct option/answer for each question:
I worked for a brief while in a college in Delhi, and among my more uncomfortable memories is a language exercise, I gave a group of eight undergraduates: I asked them to imagine that they had already graduated and wanted them to write an application for a suitable job. Seven of the eight students wrote applications for the jobs of clerks. Even in one of the good universities, and in a college that had a reputation for its academic standards, the system has snuffed out all youthful ambition.
Choose the correct option from the given passage:
According to the author, the system had -
895 063987332ffa5c734fedbc94f
63987332ffa5c734fedbc94fAccording to the author, the system had -
- 1killed the students' ambitions.true
- 2motivated the students' ambitions.false
- 3taught them to write applications.false
- 4inspired them to become scholars and scientists and statesmen.false
- उत्तर देखेंउत्तर छिपाएं
- Workspace
- SingleChoice
उत्तर : 1. "killed the students' ambitions."
प्र:Read the following passage and answer the questions that follow it. Each question has 4 options. Choose the correct option/answer for each question:
I worked for a brief while in a college in Delhi, and among my more uncomfortable memories is a language exercise, I gave a group of eight undergraduates: I asked them to imagine that they had already graduated and wanted them to write an application for a suitable job. Seven of the eight students wrote applications for the jobs of clerks. Even in one of the good universities, and in a college that had a reputation for its academic standards, the system has snuffed out all youthful ambition.
Choose the correct option:
The number of students who wrote applications for the jobs of clerks was -
777 0639872adc0ba0122ec85f590
639872adc0ba0122ec85f590The number of students who wrote applications for the jobs of clerks was -
- 1onefalse
- 2eightfalse
- 3fivefalse
- 4seventrue
- उत्तर देखेंउत्तर छिपाएं
- Workspace
- SingleChoice

