Blood Relations Reasoning Questions and Answers for Competitive Exams

4 months ago 83.4K Views
Blood Relations Reasoning Questions

Blood relations reasoning questions of verbal reasoning are important and these questions frequently asked in competitive exams. So here I am sharing blood relations verbal reasoning Questions and Answers for all Exams which are important for CAT,MAT,XAT,GRE,GMAT,MBA,MCA,Bank Exams,Bank PO,SBI,Gate,Nda,Ssc.

Let's practice important blood relations reasoning questions with answers. Blood relation questions in Hindi are very useful for those who appeared in Hindi medium for bank PO and SSC CGL exams.

 by visit here.

Blood Relations Questions and Answers

Verbal Reasoning Blood Relations | Blood Reasoning Questions | Blood Reasoning Questions and Answers | Blood Relations Aptitude Questions Answers | Blood Relations Verbal Reasoning Interview Questions and Answers | Verbal Reasoning Blood Relation Test | Reasoning Questions and Answers for Clerk Exam | Reasoning Questions and Answers for Bank Exams 2011 – 2012 Pdf | numerical reasoning questions and answers pdf | Verbal Reasoning Questions and Answers for Bank Exams 2012 | Verbal Reasoning Aptitude Questions and Answers | Online Numerical Aptitude Verbal Reasoning Test | Verbal Reasoning Test Questions and Answers

1. A man pointing to a photograph says, “The lady in the photograph is my nephew’s maternal grandmother.” How is the lady in the photograph related to the man’s sister who has no other sister?

A. Mother
B. Cousin
C. Mother–in–law
D. Sister–in–law


Ans: A.
Sol.
Clearly, the lady is the grandmother of man’s sister’s son.
i.e., the mother of the mother of man’s sister’s son.
ie., the mother of man’s sister.
So, the lady is man’s mother.

2. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman?

A. Son
B. Nephew
C. Grandson
D. Uncle


Ans: D.
Sol.
Brother of mother – Uncle;
Uncle’s son – Cousin.

3. Prasanna said, “This girl is the wife of the grandson of my mother.” Who is Prasanna to the girl?

A. Husband
B. Father
C. Father–in–law
D. Grandfather


Ans: A.
Sol.
Mother’s grandson – Son;
Son’s wife – Daughter–in–law.

4. If Arun says, “Vimal’ mother is the only daughter of my mother”, how is Arum related to Ravi?

A. Father
B. Brother
C. Grandfather
D. None of these


Ans: D.
Sol.
Only daughter of Arun’s mother –Arun’s sister.
So, Vimal’s mother is Arun’s sister (or)
Arun is the brother of Vimal’s mother i.e . Vimal’s maternal uncle.

5. Pointing to a man in a photograph. Asha said. “His mothers only daughter is my mother”. How is Asha related to that man?

A. Wife
B. Sister
C. Niece
D. Nephew


Ans: C.
Sol.
Asha’s mother’s mother is man’s mother i.e.,
Asha’s mother is man’s sister (or)
Asha is man’s niece.

6. A woman going with a boy is asked by another woman about the relationship between them. The women replied, “My maternal uncle and the uncle of his maternal uncle is the same.” How is the lady related with that boy?

A. Mother and Son
B. Aunt and Nephew
C. Grandmother and Grandson
D. None of these


Ans: B.
Sol.
Clearly, the brother of woman’s mother is the same as the brother of the father of boy’s maternal uncle.
So, the woman and boy’s mother are cousins.
Thus, the woman is boy’s aunt.

7. A man said to a lady, “Your mother?s husband?s sister is my aunt.” How is the lady related to the man?

A. Grand daughter
B. Mother
C. Daughter
D. Sister


Ans: D.
Sol.
Lady’s mother husband – Lady’s father;
Lady’s father’s sister – Lady’s aunt.
So, lady’s aunt is man’s aunt and therefore lady is man’s sister.

8. If X is the brother of the son of Y?s son, how is X related to Y?

A. Son
B. Cousin
C. Grandson
D. Brother


Ans: C.
Sol.
Son of Y’s son – Grandson;
Brother of Y’s grandson – Y’s grandson.
So X is Y’s grandson.

If you like the post please give rating and comment below. Visit on next page for more practice.

Showing page 1 of 5

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Exams Guru

    he is keen observer of all govt exams. He loves to write articles and offer advice to students.

    Read more articles

      Report Error: Blood Relations Reasoning Questions and Answers for Competitive Exams

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully