Latest History Questions and Answers in Hindi

Rajesh Bhatia2 years ago 62.7K Views Join Examsbookapp store google play

Today I am providing Latest History Question and Answer in Hindi for SSC CGL. These History questions are very important for SSC exams. You can easily get 2-3 marks with help of History GK Questions and Answers in the examination.   

So, Do Practice History Question and Answers in Hindi for SSC Exams. To know more practice of History GK Questions visit on this blog

Latest History Question and Answer in Hindi

01-सी-यू-की किसकी रचना है ?


Ans .  ह्वेनसांग की 

02-स्काइलेक्स भारत कब आया ?


Ans .  छठी शताब्दी ईसापूर्व में 

03-हड़प्पा सभ्यता की खोज कब हुई ?


Ans .1921 में 

03-महान स्नानागार कहां अवस्थित है ?


Ans . मोहनजोदड़ो नगर में स्थित

04-सिंधु सभ्यता के लोगों को किस जानवर का ज्ञान नहीं था ?


Ans . घोड़े का 

05-सिंधु सभ्यता के लोगों का किन सभ्यताओं से संपर्क था ?


Ans . सुमेरिया, एलम, मेसोपोटामिया, ईरान बहरीन और मध्य एशिया के लोगों से 
 

06-हड़प्पा एवं मोहनजोदड़ो कहां अवस्थित है ?


Ans . हड़प्पा रावी नदी के बाएं तट पर पंजाब (पाकिस्तान) के मोंटगोमरी जिले में दक्षिण-पश्चिम मे लगभग 25 किलोमीटर की दूरी पर अवस्थित है और मोहनजोदड़ो हड़प्पा से लगभग 540 किलोमीटर दूर दक्षिण में सिंधु के लरकाना जिले में है

07-वैदिक सभ्यता को वैदिक सभ्यता क्यों कहा जाता है ?


Ans . वैदिक सभ्यता में वेदों की रचना हुई थी

08- ऋग्वेद के प्रमुख रचयिता कौन थे ?


Ans . गृत्समद, विश्वामित्र। वामदेव,, भारद्वाज,अत्रि आदि

09-यजुर्वेद का प्रमुख विषय क्या है ?


Ans . यज्ञों, उनके विधि- विधानों तथा अन्य कर्मकांडों का विवेचन

10-महात्मा बुद्ध ने अपना प्रथम उपदेश कहां दिया था ?


Ans . सारनाथ

If you have any problem or doubt regarding History Questions and Answers in Hindi for Competitive Exams, you can ask me in the comment section. To more practice for History GK Questions, Visit next page.

Showing page 1 of 5

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Rajesh Bhatia

    A Writer, Teacher and GK Expert. I am an M.A. & M.Ed. in English Literature and Political Science. I am highly keen and passionate about reading Indian History. Also, I like to mentor students about how to prepare for a competitive examination. Share your concerns with me by comment box. Also, you can ask anything at linkedin.com/in/rajesh-bhatia-7395a015b/.

    Read more articles

      Report Error: Latest History Questions and Answers in Hindi

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully